
"ראשית חכמה למנהיג כי הוא שיקבע את הדוגמה."
- סון טסו
תפיסת המשפחה שאפיינה את העשורים הראשונים של המאה הקודמת מתה מזמן, המודל של אבא אמא ושניים פסיק ארבעה ילדים איבד את ערכו לחלוטין, היום אנחנו עדים לעשרות סוגי משפחות אבא ואבא, אמא ואמא, אבא אמא ואמא, אבא אבא ואמא, אבא אמא אשתו של אבא והחברה של אמא, מליון צירופים אפשריים.
קצב החיים המהיר, הבחירה בקריירה, ההמתנה לאחד, כל אלו הם הסברים אפשרים למודל ההורות המשותפת, סיטואציה שבה שני אנשים בוחרים להביא ילד לעולם במנותק לחלוטין מרעיון הזוגיות,
הורות משותפת, כשמה כן היא סיטואציה שבה שני אנשים שאינם בהכרח מקיימים מערכת יחסים זוגית, מקיימים הורות משותפת. לחלופין, מדובר בבני זוג שמבקשים להסדיר את מערכת היחסים ההורית שלהם באמצעות הסכם.
רגע אחרי שבחרנו את הפרטנר להביא עימו ילד לעולם חשוב לעגן בהסכם את הדברים החשובים לשני הצדדים, לצורך הסדרת מערכת היחסים שלהם אשר תימשך שנים רבות עד הגעת ילדם המשותף לבגרות.
כאשר שני אנשים מבקשים להביא יחדיו ילד משותף, הרי שנהוג לכרות הסכם הורות, שבמסגרתו יש להכריע ולקבוע מספר רב של אלמנטים. מדובר בהסכם לכל דבר ועניין. מדובר בחוזה היוצר קשר ארוך טווח, שכן כשההורים לוקחים אחריות על גידול של ילד, הרי שההסכם הוא מחייב ומטיל עליהם חובה הורית לכל דבר ועניין.
הסכם הורות משותפת, אמור לכלול את כל הנושאים הרלוונטיים לגידול ילד משותף, החל מהחובה לשאת במזונות ועד לקביעת שמו של היילוד העתידי. ההסכם גם כולל הוראות הנוגעות למשמורת, בריאות ועוד מגוון רב של נושאים, מאופן החינוך ועד לתנאים רפואיים בעתידו של הילוד.

דגשים בהסכם הורות משותפת
תקופת ההריון:
יש להסדיר בצורה ברורה את זכויות שני ההורים ואת דרישותיהם, בשלב ההיריון. כלומר: אילו בדיקות היריון תתבצענה, כיצד ומי יישא במימון. גם חשוב ומומלץ להסדיר עלויות מחייה וכלכלה בתקופת היריון, בעת הצורך. כל אלו נועדו כדי למנוע מחלוקות בהמשך הדרך.
גם נושא טריוויאלי כמו שם הילד, הוא נושא שחשוב להסדיר. כלומר: במסגרת הסכם הורות משותפת, מומלץ להסדיר את שמו של הילד.
מזל טוב!!! יש לנו בייבי
במסגרת ההסכם חשוב לקבוע מהו התפקיד של כל אחד מההורים, עד איזה גיל יהיו ההורים חבים איש כלפי רעהו, מהי חלוקת התפקידים בין ההורים (בנפרד מענייני המשמורת וכו') ועוד מספר רב של תחומים.
היכן יתגורר הילד המשותף וכן מה יהיה רדיוס המגורים של ההורה השני, אשר לא יישא באחריות לגידולו השוטף.
בין היתר חשוב לקבוע הסדר למקרה שבו אחד ההורים מבקש לעבור דירה בשל שינוי בקריירה.
סוגיית הרכוש של הילד המשותף.
כלומר, כיצד ההורים יחסכו לטובתו? האם הם יקימו חשבון בנק לטובתו? כיצד יישאו
בעלויות רפואיות עבור הילד? מה יהיה שיעור ההשתתפות בגין מקרים חריגים, כמו בר\בת מצווה ועוד?
מזונות:
אב חב במזונות ילדיו בהתאם לדין הדתי-אישי החל עליו. במידה ומדובר בבני זוג מאותו המין, אזי החובה לשאת במזונות היא חובה חוזית, שהוגדרה במספר רב של פסקי דין.
זמני שהייה:
במסגרת הסדרת סוגיית המזונות, רצוי להסדיר תחילה את סוגיית המשמורת כלומר מי ההורה שייהנה ממשמורת בלעדית על הילד ומי ההורה שיזכה להסדרי ראיה., ההורים יכולים, במסגרת ההסכם, לקבוע שהם יקיימו משמורת משותפת (כלומר: משמרת שבמסגרתה שני ההורים לוקחים אחריות שווה על הילד, על כל המשתמע מכך).
מקרה של פטירה:
עוד נושא שכדאי להסדיר במסגרת הסכם הורות משותפת, הוא סיטואציה של פטירה של אחד ההורים. כדאי לקבוע בהסכם ששני ההורים ייערכו ביטוח חיים וייקבעו את הילד בתור מוטב בפוליסה, שיהיה זכאי לפיצוי כספי בעת פטירה. כמובן שישנם נושאים נוספים שכדאי להסדיר בהסכם הורות משותפת הנוגעים לפטירה כמו עריכת צוואה.
את הסכם ההורות המשותפת כדאי ואף מומלץ לאשר בבית המשפט לענייני משפחה.
משרדנו מדורג ע"י חברת דן אנד ברסטריט כאחד מהמשרדים המובילים, למשרד צוות מומחים בתחומים הנדרשים שניצב עבור הלקוח ומוכן בכל רגע נתון לעבודה מקצועית- חוקרים כלכלנים אקטוארים מטפלים
מוזמנים ליצור איתי קשר לבירורים וייעוץ.
עו"ד גלית צור
רחוב: אנדריי סחרוב 9, חיפה
טלפון: 077-5444785
נייד: 050-7427780
פקס: 073-3998397